Rez viniča
Kedysi dávno Grék Pausanias pozoroval ker, ktorého výhonky ohrýzol osol. Zistil,že v nasledujúcom roku tento ker priniesol väčšiu úrodu krajších strapcov. Od tých čias sa vinič každoročne zrezáva. Najvhodnejší čas na rez je koniec februára a marec. Príliš neskorý rez spôsobuje zvýšené vylučovanie prúdiacej miazgy, čo môže ker dosť oslabiť.
Krátky rez: jednoročné drevo skracujeme na 1-5 púčikové čapíky.Vyhovuje odrodám Rizling vlašský, Silvánske zelené, Portugalske modré, Muškát žltý, Olšava, Arkadija.
Stredný rez: nechávame poloťažne s 6-8 púčikmi a záložný čapík. Vhodný pre odrody Neuburské, Muller Thurgau, Frankovka, Svätovavrinecké, Veltínske zelené, Diamant, Opál, Negra.
Dlhý rez: nechávame ťažne s 10-14 púčikmi.Dlhé rodivé drevo treba ohýbať,aby vypučali všetky púčiky.Vhodný pre odrody Rizling rýnsky, Tramín červený, Sauvignon, Guzaľ Kara, Dačnyj, Muškát Ottonel.
Zaťaženie udávame v jednotke: očko/m2. Robíme to preto, lebo ker môže byť odlišný pri rôznom spôsobe vedenia, spone, v rôznom kondičnom stave, atď. Prepočet na praktické očko/ker už ľahko urobíme. Napríklad ak máme spon 3x1 m, tak 1 ker zaberá 3 m2, to znamená, že keď chcem zaťažiť ker na 10 očiek/m2, tak na jednom kre ponechám 30 očiek.